Vali Mustafa Çiftçi, İkipınar köylülerinin heyelan korkusuyla yaşadıkları ve yetkililerden | | | yardım beklediklerine dair yerel ve ulusal basında yer alan haberlere ilişkin açıklama yaptı.

İşte Vali Çiftçi’nin açıklaması:

“İskilip ilçesi İkipınar köyünde 1984 yılında meydana gelen heyelan nedeniyle köyün tamamı olan 74 konut için nakil kararı verilmiş; bunlardan 40 afetzede gerekli müracaatları yaparak hak sahibi olmuşlardır. Bu kişilere köy idari sınırları içerisinde bulunan yaklaşık 3 km uzaklıkta bulunan Manastır Mevkiindeki taşınmazlar yeni yerleşim yeri olarak seçilerek kamulaştırılmış; 1997-2004 yılları arasında EYY(Evini Yapana Yardım) yöntemiyle 40 adet afet konutu tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmiştir. 2012 yılında söz konusu konutlara ilişkin kanalizasyon altyapısı Valiliğimizce (İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü) yapılmıştır. Konutların elektrik bağlantıları yaptırılmış olup, hak sahiplerinin elektrik aboneliği almasında herhangi bir problem yaşanmamaktadır.

Ancak hak sahibi olmayıp halen köyün eski yerleşim yerinde ve afete maruz alan içerisinde ikamet etmekte olan kişilerle ilgili olarak, heyelan afetinin ilerlemesi nedeniyle 2011 yılında Müdürlüğümüzce yeniden etüt çalışması yapılmış ve belirlenen 18 afetzedeyi kapsayan jeolojik etüt raporu hazırlanarak Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına gönderilmiştir. Afet ve Acil Durum Yönetimi  Başkanlığı Hukuk Müşavirliğinin görüş yazısı ile daha önce afetzede olup, hak sahipliği için başvuru yapmayan ve afete maruz alan içerisinde ikamete devam eden kişilerin yeniden hak sahibi kabul edilemeyeceği bildirilmiştir. Bu görüş doğrultusunda söz konusu 18 afetzede 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun kapsamında hak sahibi olarak kabul edilememiştir.

Bahse konu köyümüzün geride kalan afet işi için mevzuat değişikliği yapılması durumunda köylülerimizin sorunu yeniden ele alınabilecektir.”

Editör: Haber Merkezi