Bilgi teknolojilerine büyük önem veren Hitit Üniversitesi, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturduğu Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) ile siber alandaki saldırılara karşı çok yoğun bir çaba gösterip güvenlik politikasını istikrarlı bir şekilde sürdürüyor.  


Hitit Üniversitesi Siber Olaylara Müdahale Ekibi 2018 yılı saldırı önleme çalışma verilerine göre, üniversiteye yapılan çeşitli ölçeklerdeki 318 bin 023 siber saldırı kurum saldırı önleme sistemleri ve güvenlik duvarı önlemleri sayesinde tespit edilerek uzman personel tarafından engellendi. Çeşitli seviyelerde yapılan saldırıların yaklaşık %67.5’i kritik veya yüksek seviyede, geriye kalan %32.5’lik kısım ise orta veya düşük seviyede gerçekleşti.


Bunların beraberinde bilişim alanındaki sistemlerin çeşitlenmesiyle saldırı yöntemleri de değişiyor. Alışılagelmiş saldırı yöntemleri dışında son zamanlarda saldırganlar tarafından phishing mail gibi e-posta aracılığıyla yapılan saldırılar da tespit edilerek engellendi. Bu kapsamda son 1 yılda toplam e-posta sayısı 1 milyon 792 bin olup, bunlardan 529 bini risk içermeyen temiz e-posta olarak tespit edilirken, 328 bin 873’ünün de zararlı içerik bulunduran riskli e-posta olduğu belirlenerek gerekli müdahaleler yapıldı.


Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversitede bilgi ve teknolojik gelişmelerin yakından takip edildiğini ve alanında uzman personel tarafından etkin biçimde kullanıldığını ifade ederek, “Her geçen gün gelişen ve değişen teknolojinin beraberinde şüphesiz siber saldırlar da çok değişken ve profesyonel bir hale gelmiş durumda. Üniversitemiz profesyonelce faaliyetlerini sürdüren Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde kurmuş olduğu Siber Olaylara Müdahale Ekibi ile üniversitemize yönelik düzenlenen siber saldırılara karşı önemli müdahaleler yapmaktadır. Yalnızca 2018 yılı içerisinde 300 binin üzerinde saldırı, uzman personelimiz ve güçlü altyapımız sayesinde önlenerek engellenmiştir” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi