Geçen yılı küresel piyasalarda büyüme beklentilerinin aşağı revize edildiği, Merkez bankalarının faizleri artırdığı, ABD ve İngiltere’de siyasi seçimlerin sonuçlarının netleştiği ve enerji maliyetleri artarken fiyat dalgalanmalarının gerçekleştiği bir yıldı. Yeni yılda iyimser olabilmek adına Covid salgınının geride kalması en önemli başlık olarak karşımıza çıkarken bu gelişmenin bile henüz tam anlamıyla geride kalmadığı bir Uzakdoğu ve yeni yılla birlikte bazı Avrupa ülkelerinin Uzakdoğu’dan gelen misafirlere sınırlamalar getirmesi ile azaldığını söyleyebiliriz. 2023 geçen yıl yaşanılan Siyah Kuğu (beklenmeyen risk) Rusya-Ukrayna savaşı gibi bir gelişmeyi beraberinde getirmese bile zorlu geçeceğe benziyor

Genel olarak yılın bizlere ve piyasalara neler getirebileceğini tam olarak tahmin edememekle birlikte, büyümenin daha çok konuşulacak olduğu bir yıl olma ihtimali her zamankinden daha fazla gibi gözüküyor. Son üç yılda salgın nedeni ile yaşanılan gelişmeler sonrası merkez bankaları parasal genişlemeler ile birlikte dünyaya normalden daha fazla likidite sağladı. Buna mecbur oldukları ve piyasaları desteklemek için bu adımları atarken genişleyen piyasalarda şirket, ülke ve kişisel borçluluk oranları arttı. Bu genişlemeci politikalar ile birlikte varlık fiyatlarının artmasından faydalanan yatırımcılarında varlıkları yükseldi ama bu gelir artışının dünya genelinde tabana yayılması gerçekleşmedi. Şimdi paranın maliyeti yüksek (yüksek faiz) ve para piyasadan çekiliyor (merkez bankaları bilanço küçültme), aynı zamanda yüksek enflasyon ile yeni yıla başlıyoruz.

Bu ekonomik dünya düzeninde ekonomilerin çarklarının dönmesi için mutlak büyümeye ihtiyaç olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Yılı kapatırken IMF yaptığı uyarıda özellikle Çin, Avrupa ve ABD’nin 2023 yılında resesyon (ekonomik yavaşlama) olasılığının çok yüksek olduğu, ABD’nin bu üçlü içinde en şanslı ülke olmasına rağmen ekonomik yavaşlamayı bu yıl içinde hissetmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Dünyanın yeteri kadar büyüme kaydedemediği yıllarda şirketlerin finansal süreçlerine devam edememe ve iflas etme şanslarının artığını görüyoruz. Bu şirket kapanmalarının genel olarak ekonomileri zayıf olan ülkelerin genel ekonomik görünümlerini etkilemesi de muhtemel olacaktır.

İyimser olabilecek gelişmeler arasında petrol fiyatlarında yaşanan geri çekilme, teknolojik gelişim sonucu üretim hatlarının gelişmesi ve alternatif enerji kanallarından üretim artışlarında maliyet düşürücü etki ile desteklenmesini gösterebiliriz. Diğer taraftan 2022 yılında olduğu gibi Çin, Japonya, Rusya, Türkiye gibi ülkelerde piyasaları destekleyici adımların atılmaya devam edilerek büyümenin küresel anlamda etkilenmesinin önüne geçebilecek gelişmeler olarak görebiliriz.

Yurt içinde daha çok seçim atmosferine girdiğimiz şu günlerde siyasi gelişmeler tartışılırken dinamik bir yatırım ve proje hamlesinin bu zaman aralığında gelmesi ve piyasaları olumlu etkilemesi de önemli olacaktır. Ocak ayından itibaren baz etkisi ile birlikte gerileyen enflasyon, düşük faiz ortamı ile yatırım fırsatları ve özellikle konut projelerinin ekonomiyi canlı tutmaya yardımcı olması muhtemel gözüküyor. Diğer taraftan birçok projenin tamamlandığı, kamu yatırımlarının artığı ve gelir yükseltici düzenlemelerinde yapılacağı bir dönem yeni yılda bizleri beklediğini söyleyebiliriz. Tüm bu gelişmeler finansal piyasalara nasıl yansıyacağını ise yine büyüme gerçekleşmeleri üzerinden değerlendirmek doğru olacaktır. 2022 yılında kripto varlıklarda değer kaybı, yurt dışı borsalarda aşağı yönlü hareketler ve ons altın fiyatlarında yatay bir fiyatlama gerçekleştiğini gördük. Büyümenin yavaşlayacağı bir küresel piyasada daha az riskli bir portföy ile ilerlemek en azından yeni yılın ilk yarısında daha mantıklı olabilir. Bu nedenle portföylerin geçen yıldan farklı 4 ana varlık içinde değerlendirilmesi önem teşkil ediyor. Yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmeden; Portföyün yüzde 25’i Türk Lirası veya ABD Doları bazlı altın olarak değerlendirilirken, diğer yüzde 25 Borsa İstanbul’da beklentisi olan hisseler için ayrılabilir. Geri kalan yarısı ile ikiye bölünerek özellikle profesyonel fonların yönetimine karma veya değişken fonlarda, diğer yarısı ise likit kalınması ve piyasa şartlarında yaşanan dalgalanmalara göre karar verilmek adına Türk Lirası’nda bekletilebilir. Ekonomik açıdan olduğu gibi yatırım tercihleri açısından da zor bir yıl olacağını unutmadan tekrar sağlıklı, huzurlu ve mutlu yıllar diliyorum.  

Merkezi İstanbul Maslak’ta bulunan Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler A.Ş. İstanbul Göktürk, Ankara İrtibat Büroları ve Çorum Şube ile BİST, VİOP, Forex, Opsiyon ve Yurtdışı Vadeli Ürünler (Futures), Bireysel Portföy Yönetimi ve Kurumsal Finansman alanlarında hizmet vermektedir. Ahlatcı Yatırım markasıyla sermaye piyasası faaliyetlerine başlayan kurumumuz, kalite ve güven prensiplerine bağlı, kurumsal bir yönetim yapısına sahiptir. Sizde yatırımlarınızı Ahlatcı Yatırımda değerlendirebilirsiniz.

Çorum Şube İletişim Bilgileri;

Gülabibey Mahallesi, Eğridere Sokak No:17 Merkez-Çorum

Çağrı Merkezi:

444 0 968 - 0850 450 0066

İletişim:

tel : +90 364 211 1019

fax : +90 212 290 2141

+90 538 406 7166

Email:

[email protected]